Skip to content

VII. Конференција на Асоцијацијата по општа-семејна медицина на Југоисточна Европа (А ОМ/СМ ЈИЕ)

16 – 19 Јуни

2022
Охрид
С. Македонија

VII. Конференција на Асоцијацијата по општа-семејна медицина на Југоисточна Европа (А ОМ/СМ ЈИЕ)

“Општата/семејна медицина во состав на здравствената грижа”

Добредојдовте

Почитувани,

Во име на Асоцијацијата по општа/семејна медицина на Југоисточна Евбропа(А ОМ/СМ ЈИЕ),во име на Здружението по општа/семејна медицина на Р.С.Македонија(ЗЛОМСМ),во име на Организациониот и Научниот Одбор на Конференцијата,имаме особена чест и задоволство,да Ве поканиме на ‘-та Конференција на Асоцијацијата,која ќе се одржи во Охрид,градот на УНЕСКО,од 16 – 19 јуни,х.”Метропол“.

Надоврзувајќи се на успехот на претходните конференции и конгреси на Асоцијацијата,следејќи ги иновациите и новите сознанија во Европа и светот,развивајќи ја соработката со WONCA Europe и WONCA World и други Асоцијации,Научниот и Организациониот одбор на конференцијата им овозможува на семејните лекари и на своите лекари,да ги осетат уникатните пристапи со колегите,да воспостават нови професионални контакти ,размена на искуства во решавање на проблемите со најпознатите експерти во областа на општата и семејната медицина.

Мотото на оваа конференција е “Општата/семејна медицина во состав на здравствената грижа  “ и ние имаме за цел да им дадеме можност на сите наши доктори и меѓународни пријатели и колеги од ЈИЕ и пошироко,да разговаарат и дебатираат за најновите медицински и научни информации,за третман и нега на пациентите во областа на општата и семејна медицина,а приоритет ќе биде Ковид – 19 и улогата на општиот и семејниот доктор во оваа пандемија.

На конференцијата ќе учествуваат поканети гости и предавачи,професори и доктори од праксата од различни земји на ЈИЕ и пошироко,што ќе овозможи размена на искуства и идеи,стекнување на нови пријателства,нови комуникации насочени кон заедничките интереси од областа на општата/семејна медицина,нејзината улога во здравствениот систем во решавањето на пандемијата со Ковид – 19 и насочена кон нејзините понатамошни перспективи,нејзиниот развој и местото и улогата во здравствената грижа во иднина.

Се надеваме дека заедно ќе уживаме во магичната атмосфера на Охрид,а организаторот ќе се потруди гостите да бидат задоволни и да понесат убави спомени кои ќе им останат во трајно сеќавање а престојот во Охрид да биде незаборавен.

Градот Охрид нуди мешавина од историја,култура и природна убавина,сето тоа зачинето со највкусната,традиционална кујна а не треба да се заборави и познатата охридска пастрмка.

Со нетрпение очекуваме да Ви посакаме добредојде во Охрид, С.Македонија,во јуни ,од 16 – 19 2022 г,во х.”Метропол “.

 Организационен и Научен одбор

Теми на конференцијата

Хронични незаразни заболувања во ерата на пандемијата со Ковид-19
  • Кардиоваскуларни заболувања и Ковид – 19
  • Хипертензија и Ковид – 19
  • Диабетес мелитус и Ковид – 19
  • Дислипидемии за време на Ковид – 19
Респираторни заболувања и Ковид – 19
  • Астма и Ковид – 19
  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Ковид – 19
  • Употреба на антибиотици при горни респираторни инфекции во услови на Ковид -19
Менталното здравје кај пациентите и здравствените работници во услови на Ковид – 19
Tретман на Ковид – 19 и долготраен Ковид (Лонг Ковид)
Телемедицина кај пациенти со Ковид – 19
Слободни теми
Округли Маси
  • Имунизација при Ковид-19 – бариери и предизвици
  • Влијанието на КоВИД – 19 во организација на Примарната здравствена заштита(ПЗЗ) – што остана трајно во работата после Ковид – 19

За Охрид

Охрид, со своите природни, културни, духовни и историски карактеристики, е најразвиениот туристички и културен центар, не само во Република Македонија, туку на Балканот и пошироко во Европа. Овие вредности беа признати од светот, така што Охрид и Охридското Езеро, пред многу години беа впишани на списокот на УНЕСКО како ретко културно и природно наследство. Вистинска реткост е тврдењето на светската научна заедница дека во Охрид има повеќе од 7000 години континуирано живеење, а мерките на цивилизациите се забележителни во над 250 археолошки локалитети досега откриени.

Место

Почетна

Локација

Место на одржување на Конференцијата е хотелскиот комплекс “Метропол”

Почетна

Е-пошта

[email protected]

Почетна

Аплицирајте за говор

Придружете ни се на VII. Конференција на Асоцијацијата по општа-семејна медицина на Југоисточна Европа (АОМ/СМЈИЕ)