Skip to content
5-ти Конгрес Асоцијације лекара опште/породичне медицине Југоисточне Европе (А ОМ/ПМ ЈИЕ)

За Охрид

“Општата/семејна медицина во состав на здравствената грижа”

Охрид

За градот

Охрид, со своите природни, културни, духовни и историски карактеристики, е најразвиениот туристички и културен центар, не само во Република Македонија, туку на Балканот и пошироко во Европа. Овие вредности беа признати од светот, така што Охрид и Охридското Езеро, пред многу години беа впишани на списокот на УНЕСКО како ретко културно и природно наследство. Вистинска реткост е тврдењето на светската научна заедница дека во Охрид има повеќе од 7000 години континуирано живеење, а мерките на цивилизациите се забележителни во над 250 археолошки локалитети досега откриени.

To-Do листа

О Будви

Богата

Историја

Охрид е една од најстарите населби во Европа и порано се сметаше за епицентар на религијата и словенската култура. Неговата историја е евидентна во секоја зграда што го насочува стариот дел на градот. Сепак, тоа е Охридското Езеро што го прави градот уникатен историски артефакт. Со старост од приближно три милиони години, Охридското Езеро е едно од најстарите и најдлабоките езера во Европа и му дава на Охрид престиж да биде именуван како културен и природен локалитет за светско наследство на УНЕСКО.

О Будви

Неверојатна

архитектура

Градската архитектура на Охрид зазема високо место во културното наследство како резултат на посебниот вид на ориенталната градска куќа, изградена во текот на 18-ти, 19-ти и почетокот на 20 век. Со 365 цркви, градот има фасцинантен архитектонски изглед, полн со манастири, тврдини и замоци. Добро зачуваните темели сега служат како концерт сали и театарско место.

О Будви

Прекрасни

природни пејзажи

Изберете патека и започнете со лично откривање на природното и културното наследство на македонската езерска земја. Откријте го изворот на словенската писменост и култура и богатството на византиската уметност меѓу најценетите верски фрески и икони во светот. Нурнете во чистите води на езерата. Уживајте во уникатниот вкус на охридската пастрмка или крапот на Преспанското Езеро. Прошетајте покрај мирните, антички ридови. Уживајте во прекрасната глетка. Вдишете го свежиот воздух и пијте од ладните планински извори.

О Будви

Пријавите се да говорите

ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ НА ПЕТОМ КОНГРЕСУ УДРУЖЕЊА ОПШТЕ/ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ (А ГП/ФМ СЕЕ)